Català | English | Castellano | Français

Trajectòria

Retalls de premsa

Aquí hi ha alguns retalls de premsa sobre la meva trajectòria artística. Les fotos es poden ampliar.

  • 2012-03-04
  • ARA (Barcelona)
  • "La malaltia m’ha permès gaudir de la vida"
  • 2011-10-04
  • La Crónica de León
  • "Contamos con la libertad de acción que la cultura requiere"
  • 2009-09-18
  • Revista del Vallès
  • Ricard Mira i Pepi Montesinos: Escultures i ceràmiques
  • 2008-10-31
  • Línia Vallès
  • Ramon Pujolà i Carme Garcia, premis Ricard Mira
  • 2008-08-09
  • Levante (València)
  • Ricard Mira y Pepi Montesinos exponen en Jérica
  • 2006-07-03
  • Las Provincias (València)
  • Crear arte con materiales reciclados
  • 2004-05-28
  • Línia Vallès
  • Una escultura de Ricard Mira lluirà a partir de l’any que ve a la plaça Pau Casals
  • 1995-01
  • Vallès Ara
  • Esculpint la vida

Premis

RCA RICARD MIRA

  • 2014-12-18: Medalla d’or del Reial Cercle Artístic de Barcelona com a reconeixement “per la seva donació al patrimoni artístic del Cercle”.
  • 2014-12-18: Tercer premi del XLIII Saló Anual d’Art, convocat pel Reial Cercle Artístic de Barcelona, per l’escultura Bust de Mònica.
  • 2014-07-07: Diploma de Mestre Artesà Escultor, concedit per la Generalitat de Catalunya.
  • 2013-11-23: Premi a la trajectòria cultural, atorgat pel món cultural martorellenc durant la Nit de la Cultura de Martorelles.
  • 2013-06-14: Premi concedit per l’ajuntament de Martorelles als premis Vallès Visió 2013.
  • 2013-01-22: Menció de Ràdio Mollet “pel seu talent com a escultor”.
  • 2012-12-18: Primer premi del XLI Saló Anual d’Art, convocat pel Reial Cercle Artístic de Barcelona, per l’escultura Aida prenent el sol.
  • 2006-08-01: Esment d’honor a la LXIII Exposición y Concurso Nacional de Arte “José Camarón” de Segorbe, Castelló, per l’obra Abstracta Número 6.

Infantesa, formació i professió

Ricard Mira i López va néixer a Valencia de Alcántara, de Cáceres, el 6 de novembre de 1952. Era el tercer de quatre germans. Als onze mesos, els seus pares, valencians, es traslladaren a Catalunya. Primer es van instal·lar a Mollet del Vallès i més endavant a Sant Fost de Campsentelles. De petit va assistir a l’escola de can Mas Bagà, de la zona de baix del poble. En la seva etapa infantil gaudia i destacava perquè es feia les seves pròpies joguines, que construïa a partir de fustes i restes de peces de ferro que trobava en una foneria propera a la seva llar.

Als catorze anys comença la seva vida professional com a aprenent de matricer a la fàbrica de motos Nacional Motor, SA, i ben aviat va destacar per les seves habilitats manuals, que el van portar a formar part de l’equip de carreres Derbi, que en aquells anys va guanyar cinc vegades el campionat del món. El seu esperit d’aprendre va fer que cursés estudis industrials i als setze anys va obtenir la titulació de delineant industrial a l’Escola Industrial de Terrassa. Els dirigents de la indústria de les dues rodes van fer que distribuís l’horari del seu treball entre les seccions de matriceria i la de carreres, on era peça fonamental, ja que feia les peces més delicades per a les motocicletes Derbi, les conegudes Bales Roges, que competien al Mundial.

A l’edat de disset anys va tenir el primer brot de la malaltia de l’esquizofrènia i va estar tractat amb electroxocs i fàrmacs fins els 21 anys. L’any 1975 es va casar amb la Pepi, i més endavant van tenir un fill, el Ricard. Quan tenia la vida professional molt ben encarada per ser reconegut d’una banda com a matricer d’oficial de primera i d’altra com un extraordinari expert especialista en la construcció de peces per a les motos que disputaven el Mundial, l’esquizofrènia se li va agreujar i la malaltia es va convertir en crònica, cosa que li va malmetre de soca-rel les excel·lents expectatives professionals i el va obligar a deixar el món laboral a la precària edat de 29 anys.

L’escultor

La seva malaltia va fer que disposés de massa temps per pensar. La situació se li va fer angoixant i va pensar que havia de fer alguna cosa per alliberar la tensió de la malaltia. Va decidir començar a treballar en l’escultura del ferro, el fang i la talla de la fusta, sobre la base dels seus estudis de delineant i d’haver treballat com a tècnic matricer. Els bons resultats obtinguts en el període inicial i l’acceptació de la seva obra van fer que decidís crear, en els baixos de casa seva de Martorelles, un estudi-taller per poder fer les seves obres, cada vegada més complexes.

Ricard Mira ha viscut dues etapes artístiques ben diferenciades. A la primera època treballa sobretot els metalls i formes tallades de fusta, i fins i tot hi ha obres en què es barregen ambdós materials. També fa alguna obra amb fang. A la segona època s’especialitza en el treball del ferro, i pren com a fonts d’inspiració les escultures metàl·liques de Pablo Gargallo.

Fa prop de trenta anys que es dedica a l’escultura, i amb el temps ha esdevingut un escultor de referència, s’ha donat a conèixer i s’ha guanyat l’admiració i el respecte dins del món de l’art.

Ricard Mira és soci del Reial Cercle Artístic de Barcelona, i membre del Club Social La Llum, una entitat de Mollet del Vallès dedicada als malalts mentals. Col·labora sovint amb Federació Salut Mental Catalunya, la federació catalana d’associacions de familiars de malalts mentals.

Exposicions

Al llarg de la seva carrera artística, les exposicions que ha fet Ricard Mira superen sobradament el centenar, i la seva obra s’ha exposat i s’ha pogut admirar a Catalunya, al País Valencià, a Andalusia, a Alemanya, a França i als Estat Units. És elogiable l’exposició col·lectiva que va fer amb el Reial Cercle Artístic de Barcelona, entitat a la qual està associat, a la sala d’exposicions del Consistorio de San Marcelo, a la ciutat de Lleó.

Dins de la seva trajectòria professional, cal destacar la seva participació al Pabelló d’Art de la LVI Fira del Llibre de Frankfurt, Alemanya. També, el 2007 i 2009 va participar a la XIII i XV Fira de Forjadors i Artistes del Ferro, de Besalú, Girona. El 2009 i el 2010 va participar a la Trobada de Forjadors i Artistes del Ferro, de l’Alpens. Va participar al certamen Forja Viva 2010, celebrat a Barcelona.

Ha col·laborat en esdeveniments de la ciutat de Mollet del Vallès com el Mollet Art 95 i, sobretot, cal remarcar el lliurament d’un relleu en coure a S.M. Joan Carles I, rei d’Espanya, durant la cerimònia inaugural del XLVII Campionat del Món de Tir, celebrat a Mollet del Vallès, l’any 1998.

Jaume Rifà
Estudiós de la història
de Sant Fost

Èpoques

L’obra de primera època és tosca, de construcció senzilla però elegant. Sovint els materials utilitzats son petites peces encaixades o soldades que no són sinó restes reciclades de materials diversos que, en tenir algunes formes curioses, ell les aprofita unint-les en un vistós popurri en el que els resultats, de vegades, potser no són els buscats.

La segona i darrera època esdevé d’allò més prolífica, desplega una intensa activitat, millora la seva tècnica. Les seves peces són cada cop més complexes i treballades, adquireixen dimensió i fondària. El metall es converteix en flonges fulles d’arbre que, unides entre sí, donen forma als objectes més diversos.

Cares, bustos de dones i homes, penells d’animals de tota mena, torsos, gent fent coses, músics amb el seu instrument… i tot, tot, meravellosament unit per a formar aquesta peça única i original que esdevé per al col·leccionista una obra d’en Ricard. Obra que esquitxa el cel però que no l’acaba d’omplir, i els forats que queden ens els deixa per a nosaltres, per a la nostra imaginació. Volem, doncs, contemplant la seva obra!

Josep Marín
Pintor

Exposicions

2016
Exposició col·lectiva Exposició del nou patrimoni, Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Exposició col·lectiva de la XXII Fira de Forjadors i Artistes del Ferro, Besalú, Girona.
Exposició col·lectiva al Cosmocaixa, Barcelona.
Exposició col·lectiva VI Reciclart Terrassa, Sala d’Exposicions d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, Terrassa (Barcelona).
Punt d’inflexió, Celler de Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Exposició col·lectiva itinerant Creativitat i salut mental, Tremp, Mollerussa, Sort, Esterri d’Àneu i Solsona.
2015
Exposició col·lectiva de membres del Reial Cercle Artístic de Barcelona Esplendor de Catalunya, Centre Cultural Joseph Forêt, Mont-Dore, França.
Exposició col·lectiva itinerant Creativitat i salut mental, Les Borges Blanques, Cervera, Balaguer, La Seu d’Urgell, Pont de Suert i Lleida.
Exposició col·lectiva d’ICRE, Biblioteca Clarà, Barcelona.
2014
Exposició col·lectiva Llei d’Art Madrid 2014, Centro Socio-Cultural “La Vaguada”, Madrid.
Exposició col·lectiva de membres del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Celler de Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Exposició col·lectiva 32è Gran Premi d’Arts Plàstiques de Le Fousseret, Salle d’Exposition du Paty, Le Fousseret, França.
Exposició col·lectiva 1714 - Som i serem, Sala Cultural Ramon de Capmany, Canet de Mar, Barcelona.
Fang i ferro, Celler de Carrencà, Martorelles, Barcelona.
L’ànima del ferro, El Racó de l’Artista, Museu Abelló, Mollet del Vallès, Barcelona.
XLIII Saló Anual d’Art, exposició col·lectiva de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona, on guanya el tercer premi per l’escultura Mònica.
Exposició col·lectiva Forja Viva 2014, Museu Marítim, Barcelona.
2013
Espai d’Art Judith Vizcarra, Mollet del Vallès, Barcelona.
Símbols de la cultura catalana, exposició de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona, sala cultural de l’ajuntament de Mont-Dore, França.
Exposició col·lectiva Parelles artístiques, de l’associació El Far, La Garriga, Barcelona.
Exposició col·lectiva Un segle d’escultura catalana, MEAM (Museu Europeu d’Art Modern), Barcelona.
Exposició col·lectiva de Forja Viva 2013, Museu Marítim, Barcelona.
Exposició col·lectiva de Carmen Galtés, Ricard Mira i Josep Marín Escrigas, Sala Col·laboradora amb el RCA “M. Martín Casola”, Barcelona.
2012
Espai d’Art d’Opel Molletauto, Mollet del Vallès, Barcelona.
Petit Format 2012, exposició de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona a la Sala del Cercle, Barcelona.
Els artistes del Reial Cercle Artístic a Tafalla, exposició col·lectiva de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona a la Casa de Cultura - Kultur Etxea de Tafalla, Navarra.
Exposició col·lectiva de Forja Viva 2012, Museu Marítim, Barcelona.
Exposició col·lectiva, Sala d’exposicions de la plaça del Rei, Santa Maria de Martorelles, Barcelona.
Celler de Carrencà, Martorelles, Barcelona.
XLI Saló Anual d’Art, exposició col·lectiva de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona, on guanya el primer premi per l’escultura Aida prenent el sol.
2011
L’Ateneu, Sant Fost de Campsentelles, Barcelona.
Exposició de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Japó’ART11, exposició benèfica de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Exposició de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Sala d’exposicions de l’ajuntament de Lleó.
XXXIX Saló Anual d’Art, exposició col·lectiva de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Exposició col·lectiva, Sala d’exposicions de la plaça del Rei, Santa Maria de Martorelles, Barcelona.
2010
Exposició col·lectiva de la XVI Fira de Forjadors i Artistes del Ferro, Besalú, Girona.
Exposició de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Exposició col·lectiva de Forja Viva 2010, Museu Marítim, Barcelona.
Exposició col·lectiva, Alpens, Barcelona.
Exposició de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona al saló Couvent des Minimes a Perpinyà, França.
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
Exposició col·lectiva del III Premi Sorolla a les Arts, València.
Sala El Socós, Jérica, Castelló.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
XXXVIII Saló Anual d’Art, exposició col·lectiva de socis del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
2009
Exposició col·lectiva de la XV Fira de Forjadors i Artistes del Ferro, Besalú, Girona.
Exposició col·lectiva, Alpens, Barcelona.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Se celebra el 4rt Premi de Pintura Ràpida Ricard Mira, Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
2008
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
Se celebra el 3er Premi de Pintura Ràpida Ricard Mira, Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Casa de la Cultura, Jérica, Castelló.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Exposició col·lectiva amb motiu de la inauguració del nou auditori i sala d’exposicions de L’Ateneu, Sant Fost de Campsentelles, Barcelona.
2007
Exposició col·lectiva de la XIII Fira de Forjadors i Artistes del Ferro, Besalú, Girona.
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
Casa de la Cultura, Jérica, Castelló.
Se celebra el 2on Premi de Pintura Ràpida Ricard Mira, Sala Museu del Vi de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Sala de Can Carrencà a Martorelles, Barcelona.
2006
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
Sala Camarón, Casa de la Cultura, Segorbe, Castelló.
Sala municipal, Navajas, Castelló.
L’associació de veïns de la zona centre de Martorelles instaura el Premi de Pintura Ràpida Ricard Mira.
Se celebra el 1er Premi de Pintura Ràpida Ricard Mira, Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Iglesia Primitiva, Altura, Castelló.
Casa de la Cultura, Jérica, Castelló.
Centre Cultural, Canovelles, Barcelona.
2005
Exposició col·lectiva de la VII Feria de Arte Contemporáneo ArteSevilla, Palacio de Exposiciones y Congresos, Sevilla.
Exposició col·lectiva, Miami, Florida, Estats Units.
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
Exposició col·lectiva, Sala Barna, Barcelona.
Casa de la Cultura, Jérica, Castelló.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Exposició col·lectiva al Pabelló d’Art de la LVII Fira del Llibre de Frankfurt, Alemanya.
2004
Exposicions col·lectives, Sala Barna, Barcelona.
Sala Joana Barcala, Mollet del Vallès, Barcelona.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
Casa de la Cultura, Jérica, Castelló.
Exposició col·lectiva al Pabelló d’Art de la LVI Fira del Llibre de Frankfurt, Alemanya.
Restaurant La Plaça, Mollet del Vallès, Barcelona.
L’Ateneu, Sant Fost de Campsentelles, Barcelona.
2003
Exposició col·lectiva, Museu Abelló, Mollet del Vallès, Barcelona.
Espai Imaginari, Badalona, Barcelona.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
2002
Sala de l’Escola Orfeònica, Martorelles, Barcelona.
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
2001
Sala de l’Escola Orfeònica, Martorelles, Barcelona.
1999
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
1998
Centre Cultural ”El Local”, Sant Pere de Ribes, Barcelona.
Sala dels Trinitaris, Vilafranca del Penedès, Barcelona.
Sala “2.0”, Barcelona.
Amb motiu de la cerimònia inaugural del Campionat del Món de Tir a Mollet del Vallès, es fa entrega a S. M. Joan Carles I, rei d’Espanya, d’un relleu en coure realitzat per Ricard Mira.
Sala del patronat Granja Soldevila, Santa Perpètua de Mogoda, Barcelona.
Sala Municipal, Sant Fost de Campsentelles, Barcelona.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
1997
Sala de Can Gili, Granollers, Barcelona.
1996
Sala Municipal, Santa Maria de Martorelles, Barcelona.
Exposició col·lectiva a la Sala del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
1995
Sala Municipal, Santa Maria de Martorelles, Barcelona.
Exposició col·lectiva Mollet Art’95, Mollet del Vallès, Barcelona.
Sala de l’Auditori Municipal, Montcada i Reixac, Barcelona.
Sala del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Vic, Barcelona.
Exposició col·lectiva, Sala del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
1994
Casal Cultural, Mollet del Vallès, Barcelona.
Sala Municipal, Santa Maria de Martorelles, Barcelona.
Sala Pere Ardiaca, Mollet del Vallès, Barcelona.
1993
Sala Fiveller, Mollet del Vallès, Barcelona.
Institut Vinyes Velles, Montornès del Vallès, Barcelona.
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
1992
La Marineta, Mollet del Vallès, Barcelona.
1991
Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
1990
La Marineta, Mollet del Vallès, Barcelona.
Exposició col·lectiva itinerant de la Generalitat de Catalunya, Sala de Can Carrencà, Martorelles, Barcelona.
1984
Restaurant La Marieta, Mollet del Vallès, Barcelona.